Fölinspektion, pass och ägarbyte

Fölinspektion och pass

För att kunna registrera ett föl i stambokens avd. I krävs att fölet är inspekterat av godkänd inspektör från Exmoor Pony Society. Föreningen anordnar en inspektion per år, oftast i samband med vår riksutställning. Fölet bör vara minst cirka två månader. För att vi ska kunna planera in en inspektion så det passar alla föl, så är det viktigt att alla stoägare meddelar oss efter betäckning. Planering inför nästa års inspektion och utställning görs under senhöst/vinter, för att kunna boka in lämplig domare. Det ligger på fölägarens ansvar att meddela oss så att fölet kan inspekteras.


Innan fölet inspekteras ska det ha fått mikrochip och DNA prov ska vara inskickat till Exmoor Pony Society. Detta ombesörjs av fölägaren själv.


I de fall ett föl underkänns vid inspektion, eller av någon anledning inte har möjlighet att inspekteras, registreras det i avd. II. Man har möjlighet till ny inspektion vid ett års ålder och blir det då godkänt flyttas det upp till avd. I.


När fölet är inspekterat, DNS-verifierat och registrerat hos Exmoor Pony Society får man ett certifikat av dem. Det tillsammans med Id beskrivning, mikrochipnummer och ansökningsblankett skickas till SH för passansökan.

Tilläggsregistrering

Om din ponny har ett utländskt pass måste den tilläggsregistreras hos SH (Svenska Hästavelsförbundet). OBS! Detta är ett lagkrav! Ansökningsblankett finns på SH´s hemsida. Man behöver också göra en förnyad ID-kontroll, ha styrkt ägarskap och skicka med passet oi original.

Ägarbyte

Om du köper eller säljer en ponny med ägarhandling ska denna skickas till SH för ägarbyte.

Avgifter

  • DNA-test, Inspektion och Cerifikat, betalas till Exmoor Pony Society:£110 / £55 beroende på icke medlem / medlem (svenskt medlemskap gäller)
  • Pass, tilläggsregistrering och ägarbyte: se SH's hemsida
  • Inspektionsavgift, faktureras av Exmoorponnysällskapet: 300 kr

Senaste kommentarer

06.06 | 20:28

Hi Vi søger op til 4 exmoor ponies gerne en hoppe -støn?- to føl og en valla...

03.02 | 06:50

Hej! Har du Facebook? Där finns just nu fyra Exmoorer till salu. Säg till o...

01.02 | 10:20

Hej Skiver for at høre om i har exmore pony til salg? Mvh Anne

09.01 | 14:08

Hej Joanna! Vad kul, ni är varmt välkomna!!