Senaste nytt!

Ny aktivitet från SH. Se under fliken aktiviteter i menyn.

Young Handler Award 2017

Varje förening eller organisation kan ansöka om att få Young Handler rosetter till sitt officiella arrangemang. Om möjligt får rosetterna gärna hämtas på vårt kansli i Skara, annars skickar vi. Mejla eller ring minst en vecka i förväg, skicka gärna en intresseanmälan ännu tidigare för att vi skall kunna beräkna hur många rosetter som behövs i år.

Ej utdelade rosetter skall skickas tillbaka om inte annat är överenskommet med SH. Fattas det rosetter på plats, skicka en lista med namn och adresser på dem som inte fått, så skickar vi ut i efterhand!

 

  • En rosett per arrangemang delas ut till alla visare upp till och med 26 år.
  • Föreningen/organisationen skall marknadsföra Young Handler projektet i katalogen, på hemsida eller facebook och på plats i sekretariatet. Texter och information om projektet får ni från SHs kansli.
  • De unga visarna skall uppmanas att fota sin häst och tagga fotot, se nedan. Det går även bra att skicka foto och info om ekipaget till SH. Alla foton som kommer in till oss eller hashtaggas kan komma att användas på SHs hemsida och facebook under året.

 

Visa gärna att du fått utmärkelsen Young Handler Award genom att ta ett foto och publicera på Instagram eller Facebook. Skriv namnet på den visade hästen och vilken plats samt märk inlägget med de hashtags som stämmer:

#younghandleraward #svehast #svenskahästavelsförbundet #sommarpremiering #horsesmadeinsweden #dinras/förening

 

Genom att tagga inlägget med dessa hashtags är du också med i tävlingen Young Handler Trophy som SH arrangerar under året. Vid årets slut kommer bland annat meste visare att premieras. Läs mer om utmärkelsen Young Handler Award och tävlingen Young Handler Trophy på vår hemsida som uppdateras kontinuerligt med aktuella nyheter under året: www.svehast.se

Publicerat 2015-12-29.

 

Exmoorponnyer sökes till fortsatta studier om sommareksem! 

 

Sommareksem, eller man- och svansskorv, är en form av överkänslighet mot insektsbett. Sjukdomen förknippas starkt med angrepp av svidknott (Culicoides). Den visar sig i milda fall som en förtjockning av och klåda i mankam och svansrot. I svåra fall bildas vätskande eksem över en stor del av hästens kropp. 

 

Forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) arbetar med att identifiera genetiska orsaker till varför hästar får sommareksem. Forskningen ingår i ett större forskningsprojekt, kallat HORSEGENE, och involverar forskare, hästavelsföreningar och uppfödare i fyra länder; Sverige, Belgien, Holland och England. Syftet med HORSEGENE är att studera tre ärftliga, komplexa hästsjukdomar; sommareksem, lymfödem och osteochondros. Projektets övergripande mål är att identifiera genetiska markörer för dessa ärftliga sjukdomar hos häst och använda dessa för avel av friskare djur. 

 

Forskarna i Sverige har valt att fokusera sitt arbete på sommareksem. Data från flera europeiska forskargrupper kommer att kombineras inom studien. HORSEGENE finansieras med cirka 20 miljoner kronor för de tre olika sjukdomarna. Projektet inleddes i februari 2014 och ska slutredovisas i januari 2017. Mer information om det internationella projektet finns på: http://www.horsegene.eu. 

 

Hästar sökes för uppföljningsstudie 

Under det senaste året har det gjorts två studier vid SLU, på islandshästar och exmoorponnyer, där man har identifierat intressanta genetiska markörer som skulle kunna vara involverade i sjukdomen. Vi söker nu efter ytterligare exmoorponnyer och islandshästarbåde hästar med och utan eksem, för att kunna följa upp dessa resultat. Exmoorponnyer är väl lämpade för genetiska studier tack vare rasens populationsstruktur, ett resultat av färre individer och mer inavel än till exempel islandshästen. 

 

I projektet ska även gotlandsruss och nordsvensk brukshäst undersökas, därför behöver forskarna hjälp att samla in tagelprov från dessa inhemska hästraser. Även andra raser kan vara av intresse. 

 

Bidra med tagelprov till forskningen 

Om du vill delta i forskningen kring sommareksem kan du bidra med tagelprov från din häst samt fylla i en enkät om sommareksem. Både drabbade och friska hästar behövs. Skicka ett mejl till kim.jaderkvist@slu.se så får du enkäten och instruktioner om hur du gör för att skicka in tagelprov till SLU. 

Riks 2015

Apple's Vilda.

Årets riksutställning vanns av stoet Apple's Vilda!

Reserv BIS och Bästa Veteran: Apple's Happy Octavia.

Bästa Föl och ungponny: Olympus Obelix.

Bästa valack: Charm.

Alla resultat kommer inom kort på separat sida.

Charm på rasparad

Den 21 juli 2015 var Charm med i en rasparad på en festival anordnad av Christopher och Rebecka Dahlgren på Horse Vision. Där visades mycket inom Akademisk Ridkonst och frihetsdressyr.

Johanna Björling Nyqvist red sin Charm i rasparaden.

Charm, valack f.-96, e. Apple's Corint, u. Murrayton Fornax.

Svenska framgångar i England!

Härlig bild från Dunster Country Fair 2014 där Vildrosens Poppy slog till och vann stoklassen och blev även Champion! Visad av Johanna Björling, ägare Maddy Buttner och uppfödare Måns & Lotti Zetterberg, Vildrosens Stuteri. 

Vildrosens Poppy är e. Apple Basket u. Hawkwell Nikita och är helsyster till  nedan Apple's Original.

Apple's Original 36/23 RE12

Apple's Original har valts av Rare Breeds Survival Trust att delta i deras seminprogram för sin genbank. Om allt går bra, kommer hans sperma vara en del av ett skyddsnät för framtiden för hela rasen.

Veterinären har nu gjort de avslutande testerna. Om allt är ok kommer Original åka till en stor hästgård/ stuteri i närheten av Badminton för seminuppsamling inom kort. Inte alla hingstars sperma överlever frysprocessen så nu är det bara att hoppas och hålla tummarna!

Uppgifterna kommer ifrån Originals ägare Maddy Buttner.

 

 

Forskning på Exmoorponnyer!

Forskningsprojektet kallas HORSEGENE och involverar forskare, hästavelsföreningar och
uppfödare i fyra länder; Sverige, Belgien, Holland och England.

Forskarna i Sverige har valt att fokusera sitt arbete på sommareksem. Man kommer att börja studera Exmoorponnyer, då projektet har tillgång till ett fantastiskt material från den rasen. 

Projektet finansieras med ca 20 miljoner kronor och startades i februari 2014 och ska slutredovisas i januari 2017.

Läs mer på Svenska Hästavelsförbundets hemsida; 

http://www.svehast.se/

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.01 | 16:43

Är du intresserad av att få ett lån hos oss? Om jag är korrekt kontakta vår email för detaljer email: honeywell240@gmail.com

Hur ansöker jag? Vänligen fyll i detta ansökningsformulär nedan till det här e-postmeddelandet: honeywell240@gmail.com

LÅNEANSÖK

...
02.07 | 00:48

Finns det någon som kan tänka sig att låna ut sin ponny till Seriös ridskola två terminer?
Kontakta: martinarosengren@hotmail.com

...
11.05 | 12:46

Cliff står på min ridskola!

...
15.01 | 11:36

Vilken ponny då Sara?

...
Du gillar den här sidan